Het onderdeel kyorugi ook wel sparring genoemd is eigenlijk een “vrijgevecht”: 2 sporters nemen het tegen elkaar op. Hiervoor dragen zij uiteraard voldoende beschermingsmateriaal: arm- en beenbeschermer, hogu (borstpantser), hoofdbeschermer, gebitsbeschermer en kruisbeschermer is de standaarduitrusting. Kinderen dragen ook een wreefbescherming voor de voet.
Sparringwedstrijd
Een sparringswedstrijd duurt 2 of 3 ronden van elk 1,5 tot 3 minuten, afhankelijk van het niveau en leeftijd. Het is de bedoeling van punten te scoren, en dit door het raken van de tegenstander op het borstpantser (flanken of buik) of op het hoofd (niet voor kinderen!). De grote meerderheid van de punten wordt met de voeten gescoord.
De scheidsrechters
Tijdens een sparringwedstrijd neemt er 1 scheidsrechter de wedstrijd “in handen”. Hij staat op het wedstrijdveld, en regelt het gevecht: aanvang, pauzes, het geven van waarschuwingen enzomeer. De andere juryleden zitten naast de wedstrijdmat, en noteren de punten. Tegenwoordig gaat dit met een elektronisch scoresysteem, waarbij scores door de electronische hogu’s worden geconstateerd en de juryleden een knop indrukken wanneer zij een punt gescoord zien. Wanneer voldoende juryleden dit punt zagen, wordt het toegekend. De gescoorde punten worden tenslotte verminderd met het aantal minpunten (strafpunten). Ingeval van gelijke stand wordt de winnaar bepaald door een “golden point” beslissing of op basis van een scheidsrechterbeslissing.
De “K.O.” en “de handdoek”
In het taekwondo bestaat de Knock-Out of K.O. Deze wordt gegeven wanneer de scheidsrechter van oordeel is dat een kamper de wedstrijd niet op een veilige manier kan verderzetten omwille van de impact van een van de acties van de tegenstander. De scheidsrechter telt tot 10 en beoordeelt de toestand van de kamper. Elk teken dat de kamper geeft dat hij fysiek of mentaal niet meer in staat is om de wedstrijd verder te zetten, is voldoende voor de scheidsrechter om de wedstrijd te beëindigen. Op deze manier wordt een verantwoorde competitie bewerkstelligd.
Het gooien van “de handdoek” is ook in het taekwondo van toepassing. Wanneer de coach van een kamper van oordeel is dat zijn atleet een maat te klein is voor de tegenstander of de wedstrijd wil opgeven, gooit hij een handdoek op het wedstrijdveld. De scheidsrechter beëindigt de wedstrijd en geeft