Het Onderwijssysteem

Het VITOK/KKKO systeem is een onderrichtssysteem dat op basis van een klassieke krijgskunststijl kan worden toegepast. Het onderscheidt zich van de gewoonten in klassieke krijgskunsten door het volgende:

  1. Het doel is om bij oudere volwassenen op een duurzame wijze hun plezier in het leven en zelfvertrouwen te bevorderen.
  2. Het richt zich op gezondheid, autonomie en zelfbescherming.
  3. Het traint rust, ontspanning, stabiliteit en opmerkzaamheid in houding en beweging en bevordert daardoor het zelfvertrouwen.
  4. Het stoelt op een prettige, sociale trainingsatmosfeer.
  5. Het is speciaal ontwikkeld voor het onderricht en de training van oudere volwassenen en mensen met een beperking.
  6. Het houdt rekening met de levenservaring van de deelnemers en de actuele belastbaarheid van hun hart-long systeem en gewrichten.
  7. Hand-, been-, voet-, elleboog- en knietechnieken zitten in het programma, evenals het tegengaan van valincidenten en het benutten van gelegenheidswapens, als bv de wandelstok.
  8. In iedere les worden harde zelfverdedigingstechnieken afgewisseld met het zachtere QiGong en TaiChi ter ontspanning en versterking.
  9. Iedere gecertificeerde VITOK/KKKOdocent(e) bepaalt zijn/haar curriculum in afhankelijkheid van de specifieke doelgroep van deelnemrs en zijn of haar eigen krijgskunsttraining.
  10. Om het behoud van een duurzame interesse bij de deelnemers te bevorderen is een graduatiesysteem ontwikkeld tot en met het krijgskunstniveau van 3e dan KKKO.
  11. Het onderrichtssysteem is erop gericht dat op dit 3e dan KKKO niveau de beoefenaar zijn of haar dagelijkse thuistraining en wekelijke groepstraining niet meer wil missen, voldoet aan de Nederlandse beweegnorm voor oudere volwassenen en zich gesterkt voelt in het dagelijks leven.
  12. Onnodig te zeggen dat ondanks de krijgskunstachtergrond VITOK/KKKO geen wedstrijden kent en niet combat gericht is.