Kenko Kempo Karate

Sinds 2024 train ik Kenko Kempo Karate. Ook ik ondervindt vanwege mijn leeftijd bepaalde klachten bij het uitvoeren van mijn vechtsporten. Kenko Kempo Karate leert mij om daar beter mee om te gaan

Ouderenkrijgskunst
Plezier – Gezondheid – Weerbaarheid
dat is de VITOK-versie van Ouderenkrijgskunst voor 40-105-jarigen

QiGong oefenen in de buitenlucht
Het is Plezierig om samen te oefenen van witte tot zwarte band ongeacht je leeftijd. Het is Gezond om te bewegen met ontzien van hart, bloedvaten en gewrichten. Dus zonder sit-ups en push-ups maar met TaiChi en QiGong voor stevig staan, rechtop lopen en niet vallen.

Je vergroot je Weerbaarheid doordat je een handige maar simpele krijgskunst leert met harde en zachte technieken. Vanaf de eerste les kun je beter voor jezelf opkomen! En je kunt er mee doorgaan tot hoe oud je ook wordt! Wil je weten hoeveel jaar je nog kunt trainen (gemiddeld)?

We noemen de training VITOK: VITale Ouderen Krijgskunst en oefenen volgens het onderwijssysteem van Kenko Kempo Karate.

Kenko Kempo Karate | Ouderenkrijgskunst

Hoe werkt het systeem Kenko Kempo Karate ?
De training in VITOK valt terug op het budo van voor de militarisering en wedstrijdaanpassing. Het kent geen wedstrijden, alleen samen oefenen en vervolgens thee drinken.

Van trappen boven de gordel en draaiende trappen wordt afgezien om de gewrichten te sparen. Een tiental geselecteerde QiGong oefeningen en een 9-tal TaiChi figuren zijn ingebouwd in de les. Het gaat steeds van zachte naar harde naar zachte naar harde naar zachte bewegingen, enz. Daarmee wordt de belastbaarheid van hart en bloedvaten in gedachte gehouden.

Plezier, weerbaarheid en gezondheid staan centraal in het Kenko Kempo Karate systeem van de Ouderenkrijgskunst binnen VITOK.

Kenko Kempo Karate – Voor ontspanning, vitaliteit en weerbaarheid!

De leerstijl
Het Kenko Kempo Karate is daarmee geen nieuwe budo- of wushustijl, maar een nieuw systeem van leren, lesgeven en examineren, zodat, fysiek gezien, de training levenslang voortduren kan (verouderingsproof!). Onder de dangraadhouders komen beoefenaren voor van karate, taekwondo, jiu jitsu, kobudo, kungfu, pakovan, pentjak silat, wing-chun en andere.

Het staat de docent(e) vrij leerling-klassen naar eigen inzicht vorm te geven, zolang voor iedere leerling groei mogelijk is tot een dangraad. De dangraadeisen betreffen het kunnen toepassen van de eigen budo- of wushustijl in simpele maar effectieve zelfbescherming tegen mentaal, fysiek en sociaal gevaar en een zelfverdedigingskata.

Voor een 2e en 3e dan is ook het kunnen onderwijzen van de speciale QiGong- en TaiChi-oefeningen en zelfbescherming vereist. Iedere oudere volwassene die blijft trainen, behaalt na 2-3 jaar de zwarte band!