Bruce Lee

Bruce Lee is een inspiratiebron vooral op gebied van Nunchaku-Do. Hij was tenslotte diegene die het wapen onder de aandacht bracht van het grote publiek. Een droom om naar Hong-Kong te gaan en met zijn gedenkbeeld op de foto te gaan is in augustus 2012 realiteit geworden.

Geboorte
Bruce Lee was een Chinese Amerikaan en werd geboren op 27 november 1940 in het Jaar van de Draak (volgens de Chinese astrologie), tussen 6 en 8 uur ‘s ochtends, het Uur van de Draak. Bruce Lee werd geboren in een ziekenhuis van het Amerikaanse San Francisco toen zijn ouders, beiden Chinese opera acteurs, op tournee waren in de Verenigde Staten. Zijn ouders noemden hem Lee Jun Fan. Echter, in de Amerikaanse geboorteakte, die hij toen toegewezen kreeg, noteerde de verpleegster zijn naam als ‘Bruce Lee’. Na drie maanden keerden zijn ouders met hem terug naar Hong Kong, waar Lee zijn jeugd zou doorbrengen.

Familie
Bruce Lee was driekwart van Chinese afkomst. Zijn vader Lee Hoi Chuen was Chinees en was filmacteur en opera-acteur. Zijn moeder Grace Ho was half Chinees, half Europees. Het is niet bekend wie de biologische ouders van Bruce Lee’s moeder waren. Zij was de geadopteerde dochter van Ho Kom Tong, die tot één van de rijkste clans van Hong Kong behoorde. Bruce Lee was de tweede jongste van vijf kinderen.

Bruce Lee had twee zussen en twee broers: Phoebe Lee, Agnes Lee, oudere broer Peter Lee, en jongere broer Robert Lee. Zijn broer Peter Lee was kampioen schermen en zijn jongere broer Robert Lee was een muzikant. Aangezien zijn ouders opera- en filmacteurs waren, kreeg Bruce Lee als kind al de gelegenheid om in enkele Chinese films te verschijnen. Bruce Lee´s eerste kennismaking met Kungfu kwam via zijn vader, die hem op reeds jeugdige leeftijd de grondbeginselen van het Wu-stijl tai chi chuanbijbracht.

Tienerjaren
De stad Hong Kong, waar Bruce Lee in opgroeide, was destijds een kolonie van het Verenigd Koninkrijk. Het was een heel drukke stad en het werd geteisterd door straatbendes. Om zich hiertegen te weren vormde Bruce Lee met zijn vrienden een eigen straatbende. Ze noemden zichzelf The Tigers of Junction Street. Nadat hij in 1953 door een andere straatbende in elkaar werd geslagen, besloot Bruce Lee kungfu lessen te nemen onder grootmeester Yip Man.

Hij beoefende de Wing Chun stijl van het kungfu. Van 1954 tot 1958 trainde hij eerst onder meester Yip Man en later onder meester Wong Shun Leung. Hij hield zich ook bezig met westers boksen. In 1957 werd hij kampioen van de Hong Kong amateur- bokskampioenschappen. Via zijn broer Peter Lee maakte hij tevens kennis met hetschermen. Verder was Bruce Lee een getalenteerd chachacha- danser en werd hij in 1958 kampioen van Hong Kong.

Komst naar Amerika
Gaandeweg raakte Bruce Lee steeds vaker betrokken bij straatgevechten. Dit bracht hem vervolgens in problemen met de Hongkongse politie. Zijn ouders besloten toen dat hij maar naar vrienden van de familie in Amerika moest gaan om te studeren. Zijn zus Agnes Lee en broer Peter Lee waren hem met studiebeurzen al reeds voorgegaan.

In april 1959 met slechts 100 dollar op zak ging Bruce Lee aldus naar Amerika, waarbij zijn Amerikaanse geboorteakte hem toegang gaf tot Amerika. In Amerika ging Bruce Lee naar Seattle om te werken bij een Chinees restaurant, waarvan eigenaresse Ruby Chow een kennis van de familie was. Bruce Lee’s oudere broer Peter Lee, die in Minnesota studeerde, werkte soms ook in het restaurant.

In Seattle ging Bruce Lee studeren aan de Edison Technical School, een middelbare school. Hier haalde hij een diploma, om vervolgens Drama te studeren aan de Universiteit van Washington. Hier volgde Lee ook colleges over filosofie en psychologie. Inmiddels was hij al gestopt met het werken in het restaurant. Om in zijn onderhoud te voorzien, ging Lee in zijn vrije tijd lesgeven in Kungfu, voornamelijk aan studenten van de universiteit. Aan de universiteit leerde hij zijn toekomstige vrouw Linda C. Emery kennen. Zijn vrouw was één van zijn leerlingen.

Eigen Kungfu school
Na het doorlopen van de universiteit stortte hij zich volledig op zijn kungfu school en werd fulltime kungfu leraar. Na genoeg gespaard te hebben opende hij een eigen trainingscentrum in Seattle. Hij noemde zijn school Jun Fan Kung Fu, wat vrij vertaald Bruce Lee’s Kungfu betekent. Hij gaf daar voornamelijk les in een wat gemodificeerde versie van Wing Chun. Jessy Glover (judo beoefenaar) en Taky Kimura behoorden tot zijn eerste leerlingen. Zij werden later de assistent leraren van Lee’s school.

In die tijd leerde Lee een Chinees, genaamdJames Yimm Lee kennen, die twintig jaar ouder was dan hij en een welbekende kungfu leraar uit die buurt was. Hun vriendschap vorderde zover dat ze samen besloten een tweede school in Oakland te openen. Via James Yimm Lee kwam Lee in contact met Ed Parker, de grondlegger van het Amerikaanse Kempo. Via Ed Parker leerde Lee Dan Inosanto kennen, die vervolgens zijn student werd.

Jeet Kune Do
Het feit dat hij ook westerse leerlingen had, wekte het misnoegen op van lokale Chinese kungfu-leraren. Deze leraren vonden niet dat de geheimen van kungfu aan westerlingen doorgegeven mochten worden en daarom onderwezen zij alleen Aziatische mensen. De leraren stuurden vervolgens Wong Jack Mon naar Lee met een brief om te stoppen met lesgeven aan westerlingen. Toen Lee hiermee niet akkoord ging, daagde Won Jack Mon hem uit tot een gevecht. Lee nam deze uitdaging aan. Afgesproken werd als Bruce Lee dit gevecht zou winnen, hij verder mocht gaan met lesgeven, zo niet dan moest hij zijn school sluiten.

In 1964 vond dit gevecht plaats in de trainingsruimte van Lee’s school en werd bijgewoond door Lee’s vrouw, James Yimm Lee en William Chen, die een leraar tai chi chuan was. Bruce Lee won dit gevecht uiteindelijk en mocht daarom dus doorgaan met zijn school. Hoewel Bruce Lee het gevecht met Won Jack Mon had gewonnen, was het een zeer nipte overwinning. Ook vond Lee dat het gevecht te lang geduurd had. Dit bracht Lee aan het denken en hij kwam tot de conclusie dat zijn gevechtsmethode niet voldoende voldeed aan de praktijk. De daarop volgende periode begon Lee te onderzoeken hoe hij zijn stijl kon aanpassen en hij voerde vele gevonden aanpassingen door.

Lee wou een vloeiende en praktische vechtkunst ontwikkelen waarin de beoefenaar ervan vooral zichzelf is en uitdrukt. Dit alles leidde tot de creatie van een nieuwe gevechtsstijl, die Jeet Kune Do genoemd werd door Bruce Lee, wat vrij vertaald “Methode van de onderscheppende vuist” betekent. Het uiteindelijk door Bruce Lee ontwikkelde Jeet Kune Do bestond uit een combinatie van verschillende vechtstijlen

Eigen gezin
Bruce Lee trouwde in 1964 met Linda C. Emery in Seattle. Op 1 februari 1965 werd hun zoon Brandon Lee geboren en op 19 april 1969 werd dochter Shannon Lee geboren. Brandon werd later ook filmacteur, maar kwam om het leven bij de opnames van de film The Crow(1993). Hij werd per ongeluk dodelijk getroffen door een kogel. Shannon Lee heeft later ook in een aantal films gespeeld.

Filmcarrière
Door zijn demonstraties bij het Long Beach Nationals vechtsportgala komt hij onder de aandacht van haarstylist Jay Sebring, die hem bij filmproducer William Dozier introduceert. William Dozier biedt vervolgens hem de rol van Kato aan in de televisieserie The Green Hornet. Deze televisieserie duurt slechts een seizoen (30 afleveringen). Van de serie werd gezegd dat het een flop was, omdat iemand met een bijrol (Bruce Lee) populairder werd dan de hoofdrolspeler (Van Williams). Na deze serie had Lee nog enkele kleine rollen in andere tv-series onder andere in de serie “Longstreet”.

In 1971 bedacht hij het idee voor de tv-serie “The Warrior”, waarin een Shaolin monnik in de 19e eeuw naar Amerika vlucht en daar verschillende avonturen beleeft. Lee stelde zijn idee voor aan filmmaatschappijWarner Brothers, waarbij hij kenbaar maakt de hoofdrol voor de serie te willen spelen. Warner Brothers was wel geïnteresseerd, maar ze vonden hem echter niet geschikt voor de hoofdrol met als argument dat zijn Aziatisch uiterlijk de westerse kijkers niet zou aanspreken. De serie werd uiteindelijk door Warner Brothers uitgebracht onder de naam Kung Fu, waarin de hoofdrol ging naar David Carradine. Bruce Lee liet zich echter niet kennen over de gehele gang van zaken.

Omdat het niet gelukt was om in Amerika een filmrol te bemachtigen, probeerde Bruce Lee zijn geluk via de filmwereld van Hong kong te beproeven. Hij stopte met zijn kungfu school en vertrok naar Hong Kong. In Hong Kong ontmoette hij filmproducer Raymond Chow, die net de Golden Harvest filmmaatschappij opgericht had. Hier begon Bruce Lee de films te maken die hem zijn uiteindelijke bekendheid zouden opleveren.

Hij speelde achtereenvolgens in de films The Big Boss (1971), Fist of Fury (1972), Way of the Dragon (1972) die enorme hits werden in Hong Kong. In deze films speelt actrice Nora Miao een belangrijke rol. The Big Boss en Fist of Fury werden door Lo Wei geregisseerd. Wegens onenigheden met Lo Wei, besloot Lee voortaan zijn eigen films te regisseren. Samen met Raymond Chow richt hij hiervoor de Concord Production Company op. Zijn eerste zelf geregisseerde, geschreven en geproduceerde film is Way of the Dragon.

In deze film is Chuck Norris zijn tegenspeler. Het gevecht dat hij met hem levert in de film behoort nu tot één van de hoogtepunten van de Kungfu filmgeschiedenis. Na deze films begon Bruce Lee te werken aan zijn volgende film Game of Death. Hij had van deze film al enkele vechtscènes geschoten, toen hij onverwachts een aanbod kreeg van Warner Brothers. Door het grote succes van zijn films was Warner Brothers in hem geïnteresseerd geraakt en zij vroegen Bruce Lee om te spelen in de film Enter the Dragon (1973). Bruce Lee nam dit aanbod aan en stopte tijdelijk met het filmen van Game of Death. De film Enter the Dragon werd uiteindelijk gezamenlijk geproduceerd door Warner Brothers, Golden Harvest en Bruce Lee’s Concord Production Company.
Dood

De graven van Lee en zoon Brandon
Op 10 mei 1973, tijdens het opnemen van het geluid voor de film Enter the Dragon, viel Bruce Lee flauw. Toen hij weer bijkwam, ging hij naar de dokter. Die stelde vast dat hij last had van een zwelling in de hersenen en gaf hem medicijnen hiervoor. Later, nadat de verfilming van Enter the Dragon voltooid werd, wilde Bruce Lee weer verder gaan met de opnames voor zijn volgende film Game of Death. Op 20 juli 1973 zou hij samen met filmproducer Raymond Chow hier een ontmoeting hebben met enkele mede-acteurs voor deze film. Eerst een ontmoeting in het huis van actrice Betty Ting Pei en later op de dag een diner met acteur George Lazenby.

Tijdens zijn bezoek aan Betty Ting Pei kreeg Bruce Lee last van hoofdpijn. Hij kreeg hiertegen een pijnstilleraangeboden door Betty Ting Pei. Na het nemen van de pil, ging hij even liggen om wat uit te rusten. Hij stond echter niet meer op en raakte in coma. Lee werd toen overgebracht naar het ziekenhuis en overleed later op 32-jarige leeftijd in het Queen Elizabeth Hospital te Hong Kong. De oorzaak van zijn dood is nog steeds omstreden. De officiële verklaring beschrijft het als een allergische reactie (anafylaxie) op pijnstillers – hersenoedeem – ofwel het onderdrukt raken van de hersenen door vochtophoping eromheen. Zijn lichaam werd begraven op het Lakeview Cemetery te Seattle. Bij zijn begrafenis was naast zijn familie en vrienden ook de cast aanwezig van de film “Enter the Dragon”, die vlak na zijn dood in première ging. Zo’n 30.000 fans bezochten ook zijn begrafenis.

Vloek
De vrij plotselinge dood van Bruce Lee bracht een stroom van verschillende geruchten teweeg. Zo werd gedacht dat er een vloek op de familie van Bruce Lee zou rusten, omdat zowel Lee als later zijn zoon waren omgekomen onder bizarre omstandigheden. Volgens sommigen was de vloek het werk van boze geesten. Anderen dachten dat de Chinese onderwereld, genaamd de Triaden, hem vergiftigd had, omdat hij geweigerd had om onder hun invloed te staan. Meer realistisch ingestelde mensen meenden dat Bruce Lee’s dood veroorzaakt was door overtraining. De meest beruchte verklaring kwam van Mike Stone. In een artikel van 1985 in Black Belt Magazinesbeweerde hij, dat Bruce Lee slachtoffer was geworden van vertraagde reactie op een Dim Mak aanval, die hij een paar weken eerder door iemand toegediend gekregen had.

Tao of Jeet Kune Do
Nog tijdens zijn leven was Bruce Lee bezig geweest met het schrijven een boek. Hij begon eraan nadat hij in 1970 tijdens het gewichtheffen een blessure opliep aan zijn rug. De blessure was zo ernstig, dat hij zes maanden lang op bed moest liggen om te herstellen. Om zijn tijd nuttig te besteden ging hij veel lezen en werkte hij aan het schrijven van een boek. Vanwege zijn voortijdig overlijden kon hij dit boek niet publiceren. Na zijn dood gaf zijn vrouw Linda het geschreven materiaal voor het boek aan Gilbert L. Johnson, die het zodanig bewerkte dat het gepubliceerd kon worden. In 1975 werd dit boek uitgebracht onder de naam ‘Tao of Jeet Kune Do’. In dit boek behandelt Lee zijn visie op de gevechtskunst. Het boek bevat naast een praktische handleiding voor het gevecht ook veel filosofie

Nalatenschap
Hoewel Bruce Lee slechts 32 jaar oud is geworden en in zijn leven in slechts een handjevol films heeft gespeeld, is zijn invloed onweerlegbaar. Hij is de man die de vechtsport in de Westerse wereld in de schijnwerpers wist te krijgen. Zijn toewijding aan de vechtsporten, zijn fysieke en mentale kracht, en zijn energieke uitstraling droegen bij aan zijn roem. Ook nu is Bruce Lee nog steeds zeer populair en een idool voor velen. De vechtkunst Jeet Kune Do die hij ontwikkeld heeft wordt nog steeds beoefend.