Ervaring

Toen ik 2 jaar Taekwondo trainde (sinds 1986) werd ik al regelmatig gevraagd, door mijn toenmalige trainer bij Koryo, om de warming-up te geven en om de trainingen waar te nemen als hij afwezig was.

Na 4 jaar ben ik Taekwondo-jeugdtrainingen bij Koryo gaan verzorgen samen met Peter Dücker en Anand Brispath. Dit heb ik een aantal jaren gedaan.

Vanaf 1989 was ik ook regelmatig als gasttrainer bij Stef van de Eijnden van Taekwondovereniging Um-Yang te vinden. Dit vanwege mijn wedstrijd ervaring en “Koryo”-trainingen.

Begin jaren 90 heb ik ook nog een half jaar lessen verzorgt bij een opvangcentrum voor hanggroep jongeren te Veldhoven. Dit werd door de gemeente gefinancierd.

In 1989 startte Koryo ook met lessen Nunchaku-Do onder leiding van Minouschka Thielman, Roel Schellens en Silvo Hoeks (ikke dus). Ik ben hier na 2 jaar vertrokken omdat drie kapiteins op een schip echt teveel was.

1989 tot 1991 waren de jaren van mijn trainers diploma Nunchaku-Do. Elke zondag naar Amsterdam om te trainen. Door deze motivatie heb ik mijn 1e dan, trainer-B en trainer-A diploma behaald.

In 1992 heb ik de 1e trainerscursus LMA doorlopen (Leraar Martial Arts). Deze cursus werd gegeven door de FOG (Federatie Oosterse Gevechtkunsten). Hier kwamen diverse gevechtskunsten/disciplines aan bod. Vooral etiquette in de vechtsport werd hier uitvoerig behandeld.

Vanaf 1990 startte ik ook met verzorgen van Nunchaku-Do trainingen bij Toga Rashi te Helmond. Deze sportschool werd gerund door Dhr. Hans Spaan (nu nog volgens mij!?). Dit heeft echter maar drie jaar geduurd omdat er te weinig animo was.

Voordat ik bij Toga Rashi afscheid nam was ik reeds bij Um-Yang begonnen met Nunchaku-Do. Dit was een leuke gezellige club. We deden ook mee met de puntencompetitie van Koryo uit Veldhoven.

Ik ben door het vertrek van trainer Roel Schellens bij Koryo terug gekeerd als trainer. Samen met Marcel Jong Tjien Fa en Minouschka Thielman hebben we nog een aantal jaren in Veldhoven en Eindhoven lessen Nunchaku-Do verzorgt (volgens mij tot ongeveer 1997 !?).

Nunchaku-Do is echter een sport die in deze regio niet echt aanslaat. Mensen vinden het leuk maar komen er achter dat het toch moeilijker is dan ze dachten !

Toen ik nog bij Koryo trainde werd ik benaderd door Taekwondo Chin Hung uit Someren (het huidige Taekwondo someren) of ik interesse had om hoofdtrainer te worden. Echter was ik hiervoor toen nog niet gediplomeerd. Na een aantal gesprekken ben ik trainers begeleider geworden van hun trainers.

De vereniging was zonder hoofdtrainer komen te zitten en had een probleem (en 60 leden!). De trainers waren nog niet ervaren genoeg om de trainingen te verzorgen. Echter hebben we samen een goed resultaat neer gezet. Ik heb daar de trainers begeleid door regelmatig overleg te voeren en voorbeeldtrainingen te geven. Ik heb hier een paar goede Taekwondo vrienden aan overgehouden ! In 2006 is Jack Schunken hoofdtrainer geworden van de vereniging en ben ik gestopt met lesgeven in Someren.

Medio 2003/2004 werd ik door Paul Hulsbosch gevraagd om als assistent-trainer bij Taekwondo Eindhoven te komen. Vanaf 2008 tot 2016 verzorgde ik lessen bij Taekwondo Zuid-Oost. Op 24 januari 2010 heb ik mijn rijkserkend diploma voor Taekwondo trainer 3 ontvangen van de TBN.

In 2009 ben ik gestart bij Taekwondo Zuid-Oost met een Poomsae wedstrijdteam. Inmiddels met diverse Nederlands kampioenen !!! 6 oktober 2012 heb ik zelf mijn 1e Poomsae wedstrijd gedaan (3e plaats NK Individueel en 3e plaats met Paar). In 2015 ben ik district zuid kampioen Poomsae geworden. Per 14 januari 2016 ben, na 30 jaar, ik gestopt met lesgeven bij Taekwondo Zuid-Oost.

In januari 2024 ben ik , omdat mijn dochter Sofie Taekwondo is gaan trainen, wer les gaan geven bij Taekwondo Eindhoven !

Juli 2022 ben ik Shotokan Karate gaan trainen bij Sportcentrum Elhatri in Eindhoven. Inmiddels ben ik in bezit van de groen band.

Wanneer het precies was weet ik niet meer maar ik heb ook een half jaartje bij Dynamo in Eindhoven Taekwondo-lessen gegeven evenals een jaartje bij jeugdcentrum de Whent te Veldhoven

Ik ben sinds 2011 leercoach bij de opleiding voor Taekwondo leraar niveau III. Hier begeleid ik leerlingen van de opleiding met het behalen van hun diploma. Tevens ben ik PvB afnemer tijdens de praktijk examens voor deze rijkserkende opleiding.

In 2022 ben ik Nunchaku trainer geworden bij sportcentrum Elhatri.

Gr. Silvo

Ook heb ik een aantal jaren Survivaltochten mede georganiseerd . Maar ik weet niet of dit in dit rijtje thuis hoort !